Kitap Cumhuriyeti bültenlerine abone olun, yeni çıkan kitapları ve gelişmeleri ilk siz duyun.

Sırça Köşk

Sırça Köşk

Sabahattin Ali 1400

Sırça Köşk, Sabahattin Ali’nin 1944-47 arası kaleme aldığı öykülerinden derlenerek okura sunulmuştur. Kitap, 13 öykü ve 4 masaldan oluşuyor.  İlk baskısı 1947’de yapılmış ve hemen o yıl, içeriği nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından dağıtım yasağı ve toplatma kararı alınmıştır.

Gündelik yaşamda her an rastlayabileceğimiz türden insanların öyküleri, sade ve akıcı bir dille ete kemiğe bürünüyor. Anadolu gerçekliği yazarın güçlü gözlemciliğiyle buluşunca; okur, öykülerde geçen yaşamları ve olayları kılcal damarlarına kadar hissediyor adeta. Öykü karakterleri, bulunduğu olay örgüsü içerisinde hiç de yapay durmuyor, aksine kalemin gücü onları nakış nakış işliyor ve okurun karşısına çıktıklarında, hani elini uzatsalar tutacakmışız gibi gerçekçi…

Yazar, Sırça Köşk’teki her bir öyküsünde kendi yaşamının izlerini, yer ve mekânların eşliğinde sunuyor okura. Bu anlamda bir otobiyografik anlatının varlığından da söz edebiliriz. Öyle ki, o yazın ve düşünce yolculuğunun onu cinayete kadar götüren atmosferini adım adım takip edebiliyorsunuz. Özellikle Sırça Köşk masalı dönemin egemen düzenine hem güçlü bir eleştiridir hem bir başkaldırı…

Kitaptan:

Halk sırça köşkün enkazını çabuk temizlemiş, dünyada on­suz da yaşanabileceğini anlayarak eski hayatına dönmüş, işini yine arasından seçtiği adamlara gördürmüş, ama sırça köşkün kötü hatırasını uzun zaman zihninden çıkaramamış. İhtiyarlar çocuklarına ondan bahsederlerken, şu nasihati vermeyi unutmazlarmış:

“Sakın tepenize bir sırça köşk kurmayınız. Ama günün bi­rinde nasılsa böyle bir sırça köşk kurulursa, onun yıkılmaz, devrilmez bir şey olduğunu sanmayın. En heybetlisini tuzla buz etmek için üç beş kelle fırlatmak yeter.”

Sabahattin Ali
Yazar Hakkında

Sabahattin Ali Kimdir?

(25 Şubat 1907, Gümülcine, Yunanistan - 2 Nisan 1948, Kırklareli) Cumhuriyet döneminin ilk yıllarının toplumcu gerçekçi edebiyatın öncülerindendir. Yapıtlarında toplumsal yaşamın dışına itilmiş insanları, eşitsizliğin sonucunda yoksulluğu yük edinenlerin dünyalarını ve Anadolu insanının çaresizliğini, güçlü gözlemle ve gerçekçi doğa betimlemeleriyle anlatmaya çalışmıştır. Edebiyat dünyasına şiirle adım atan Sabahattin Ali, asıl olarak öykü ve romanlarıyla tanındı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1928’de Almanya’ya gönderildi ve orada iki yıl boyunca Potsdam ve Berlin’de eğitim gördü. Türkiye’ye döndükten sonra Almanca öğretmenliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Müdürlüğü’nde memurluk ve Devlet Konservatuarı’nda dramaturgluk görevlerini üstlendi. Ayrıca çevirmenlik de yaptı. Yazdıklarından dolayı üç ay Aydın’da ve 1 yıl da Konya ve Sinop cezaevlerinde yattı. 1946’da Aziz Nesin’le birlikte mizah dergisi Markopaşa’yı çıkardı. Bu dergideki yazılarından dolayı da birçok soruşturma geçirdi ve dört aylık bir hapislikten sonra sürekli izlendiği için Bulgaristan’a kaçmak isterken Kırklareli’nde öldürüldü. Dağlar ve Rüzgâr (1934, şiir): Değirmen (1935, öykü), Kağnı (1936, öykü): Ses (1937, öykü), Yeni Dünya (1943, öykü), Sırça Köşk (1947, öykü): Kuyucaklı Yusuf (1937, roman), İçimizdeki Şeytan (1940, roman), Kürk Mantolu Madonna (1943, roman): Esirler (1936, oyun).

Yorumlar

Bu Kitap Hakkında Henüz Yorum Yapılmadı!

Sırça Köşk İçin Yorum Yap